ZoekMotoren.nl

Een tweedehands motor kopen: elk detail telt!

Voor een betrouwbare occasion kun je natuurlijk het beste naar MotoPort. Niet alleen omdat die er verstand van heeft, de motor perfect aflevert en garantie biedt, maar ook omdat die de historie van een motor kent en weet wat de motor heeft meegemaakt. En dat is enorm belangrijk.

gebruikte_motor4Natuurlijk kunnen we ons voorstellen dat je ook wel eens een motor tegenkomt bij een vriend of kennis – of een kennis van een kennis. Dan kun je natuurlijk altijd met die motor voor aan aankoopkeuring naar je MotoPort vestiging komen. Dan wordt de motor door een vakkundige technicus nagekeken en de fouthistorie uit het motormanagement uitgelezen, zodat je een goed idee hebt of de motor okay is en of de prijs een beetje klopt. Maar we geven je alvast wat handige tips om te weten of dat uberhaupt de moeite loont.

Uiterlijk

De inspectie begint bij het uiterlijk. Roest op spaken, bouten en andere delen wijzen erop dat de motor in de pekel is gebruikt: vastzittende bouten en moeren kunnen de onderhoudskosten opjagen, terwijl corrosie in de bedrading een storingsbron kan worden. Afgesleten voetsteuntjes wijzen op een erg sportieve rijstijl, die de levensduur van de motor geen goed doet. In dat kader is het ook belangrijk om te controleren of er geen diepe krassen of vreemde lasnaden op het frame zitten. Aan frames – en zeker aan aluminium frames – mag je absoluut niet lassen, dan is de motor in feite total-loss. Natuurlijk is dit soms moeilijk te zien, al kun je iets vermoeden als de motor een nieuwe, stickerloze laklaag heeft: dat wijst vaak op een schade die provisorisch met plamuur en verf is gerepareerd. Maar ook een smetteloze, nieuwe kuip is geen garantie voor een schadevrij verleden, zeker niet bij supersports: coureurs monteren vaak een racekuip en bewaren het originele plaatwerk voor als ze de motor verkopen. Dat is een van de redenen dat we bij MotoPort zoveel waarde hechten aan de historie. Je koopt immers liever geen motor die onderhuids totaal is afgeragd. Zo’n motor kom je bij ons dus ook niet tegen.

Techniek

We kijken verder, nu naar de techniek. Zet de motor op de middenbok en controleer of het stuur soepel draait en het balhoofd spelingsvrij is. Speling of een zwaar punt duidt op versleten balhoofdlagers. Kijk ook of de wielen goed draaien en er geen slag of zijdelingse speling in zit. Speling of knarsende geluiden verraden versleten wiellagers. Trek ook de swingarm zijdelings op en neer, om te kijken of de swingarm-as spelingvrij is. Daarna zijn de voorvorkkeerringen aan de beurt: die mogen niet lekken, de binnenpoten moeten onbeschadigd zijn. Is dat allemaal oké, kijk dan naar de remmen. Dunne remblokken moeten worden vervangen. Dat is niet zo duur, vervelender wordt het als de remschijven versleten zijn: zitten er diepe groeven of randen aan, dan ben je per schijf toch gauw een 150-250 Euro kwijt. Een vergelijkbaar bedrag kost een ketting-tandwielset. Kijk dus of de ketting doorhangt en of de kettingsteller nog veel “slag” over heeft. Kijk ook even of je de ketting los kunt trekken van het achtertandwiel: zit daar veel speling op, dan is de ketting op. De laatste “statische” controle betreft de banden: De wettelijke minimum profieldiepte is 1 mm. Daar moet de profieldiepte het liefst nog ver vandaan zitten, want ook banden zijn soms prijzig.

Starten

Na de statische controle volgt het dynamische deel. Voor je de motor start controleer je de kleur van de motorolie en de temperatuur van de uitlaatbochten. Erg zwarte olie duidt op een gebrek aan onderhoud, warme uitlaatbochten wijzen erop dat de eigenaar de motor heeft gestart voor jij kwam, waarschijnlijk om startproblemen te verdoezelen. Als je de motor start moet de motor goed rond lopen en mag hij geen ratelende geluiden maken: die wijzen vaak op problemen met de distributieketting of de kettingspanner. Stampende, rammelende geluiden wijzen vaak op speling in de krukaslagers, tikkende geluiden op speling in de nokkenaslagers of op een teveel aan klepspeling. Pruttelende en blazende geluiden uit de uitlaat kunnen op roestproblemen in de uitlaat duiden. Houd de uitlaat even met een doek dicht om te kijken of deze nergens lekt, want nieuwe uitlaten zijn ook niet gratis. Kijk ook naar de kleur van het uitlaatgas. Olieverbruik is vaak moeilijk te bepalen: als het erg is komt er blauwe rook uit de uitlaat, maar meestal zie je niks. Wederom is de onderhoudsgeschiedenis belangrijk: heeft de motor zijn onderhoud altijd bij een MotoPort vestiging gehad, dan is er altijd een goede olie gebruikt en zal het wel meevallen…

Rijden: maak een proefrit op een tweedehands motor

Gebruikte_motor1Particulieren laten je vaak liever geen proefrit maken. Toch is dat wel belangrijk, want je kunt er veel mee ontdekken. Bijvoorbeeld of het frame goed is: de motor mag niet naar links of naar rechts afwijken. De vering moet soepel aanspreken, de remmen moeten goed werken en de versnellingsbak moet soepel door alle versnellingen heen schakelen. De koppeling mag niet happen of slippen en natuurlijk mogen er geen rare geluiden uit het blok komen. Let ook op of de cardanas niet zingt, dat duid op versleten lagers of tandwielen. Verder moet de motor goed op het gas reageren: dat is vaak een probleem bij veel motoren die lang stil hebben gestaan. De moderne benzine geeft afzettingen in carburateur en injectiesystemen, waardoor problemen met de gasreactie en de vermogensafgifte ontstaan. Dan moeten de carburateurs of injectoren ultrasoon gereinigd worden en heb je er wederom een kostenpost bij.

De onderhoudsgeschiedenis van een gebruikte motorfiets

Bij MotoPort vinden we de onderhoudsgeschiedenis van een motor erg belangrijk. Particulieren doen een motor vaak weg omdat er groot onderhoud aan komt. En wanneer er voorvorkolie, remolie en koelvloeistof moet worden ververst, iridium bougies moeten vervangen en kleppen gesteld moeten worden, loopt de rekening van een beurt snel op. Als het onderhoudsboekje door een gerenommeerde dealer is bijgehouden en je de facturen kunt inzien, weet je wat er aan de motor is gedaan en wat je kunt verwachten. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe er met een motor is gereden. Ook een MotoPort-monteur kan immers niet in een motorblok kijken. Maar met een goede historie kun je wel veel mogelijke problemen uitsluiten. En koop je de motor bij een MotoPort vestiging en gaat er toch een keer wat mis, dan kun je rekenen op een deugdelijke garantie en een nationaal servicenetwerk. En waarom zou je niet, want de occasions bij MotoPort zijn altijd scherp geprijsd en worden in goede staat afgeleverd, compleet met een onderhoudsbeurt. Er staan je dus geen verrassingen te wachten, waardoor je vaak nog goedkoper uit bent dan wanneer je een motor particulier koopt. Bovendien heb je bij MotoPort altijd keuze uit een gigantisch assortiment. Want als de motor van jouw dromen bij een verre vestiging staat, kan die altijd via jouw dichtstbijzijnde vestiging worden afgeleverd!!

Het kenteken

kentekenbewijsMotoPortVraag bij de koop van een motor altijd of je het kentekenbewijs even mag zien. Daarop staat veel nuttige informatie. Bijvoorbeeld de datum van de eerste toelating. Dat is het jaar dat de motor voor het eerst een kenteken heeft gekregen, wat we gemakshalve het bouwjaar noemen. Verschilt die van de “datum eerste inschrijving in Nederland”, dan is de motor op die datum als gebruikte motor geïmporteerd. Dat kan in sommige gevallen problemen opleveren met afstelgegevens en onderdelenvoorziening. Verder kun je erop zien voor welk vermogen een motor geregistreerd is: koop je een voor het A2 rijbewijs teruggetunede motor, dan moet het lagere vermogen ook op het kentekenbewijs staan, anders kun je bekeurd worden en ben je waarschijnlijk ook niet verzekerd, omdat je met een motor rijdt waarvoor je officieel geen rijbewijs hebt. Deze gegevens kun je overigens ook opvragen door het kenteken in te vullen op www.rdw.nl.

Voor het overschrijven van een motor moet je bij het “oude” kenteken het originele tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het overschrijvingsbewijs meenemen, bij het nieuwe het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Bij het kentekenloket (postagentschap) of de RDW-balie krijg je een vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsbewijs met 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Het vrijwaringsbewijs geef je aan de vorige eigenaar als je de motor ophaalt en betaalt. De nieuwe kentekencard en een formulier met de volgende 5 cijfers wordt thuisgestuurd. Vul op dit formulier direct de eerste 4 cijfers in of kopieer het tenaamstellingsbewijs, want dit wordt vaak op hittegevoelig papier geprint, dat na verloop van tijd vervaagt! Vergeet vervolgens niet om een motorverzekering af te slutien, want als je een onverzekerde motor op naam hebt staan krijg je automatisch een dure bekeuring thuis. En je weet het: ook voor een goede, scherp geprijsde motorverzekering ben je bij MotoPort aan het goede adres!

Occasion kopen: kom naar MotoPort

Bij het kopen van een motor komt veel kijken. Door een motor goed te controleren kun je al veel problemen of defecten zelf ontdekken. Wil je meer zekerheid, dan kun je altijd met je motor naar je MotoPort vestiging komen voor een aankoopkeuring. Dan weet je wat voor kosten je te wachten staan. En dan zie dat je bij MotoPort meestal niet eens duurder uit bent. En dat is niet het enige voordeel, want bij MotoPort:

  • Is een proefrit mogelijk
  • Is de onderhoudsgeschiedenis bekend
  • Koop je zonder risico
  • Is inruil en financiering mogelijk
  • Krijgt de motor een afleveringsbeurt
  • Krijg je garantie
  • Is verlengde garantie mogelijk
  • Zijn er geen onverwachtse kosten
  • Heb je toegang tot een Nationaal Servicenetwerk
  • Kun je je motor direct verzekeren